Live While We're Young
Welcome!!
Trenutno se nalazite na prvom hrvatskom forumu o Hello Kitty i modi! Registrirajte se te upoznajte najbolju forumsku ekipu,pridružite se u raspravama o modi i Hello Kitty. No,na ovom forumu možete razgovarati o drugim aktualnim temama osim o HK i modi! Vaši najdraži glazbenici,glumci,serije,filmovi - sve se to nalazi u našem Fun corneru. Zato,registrirajte se na forum,jer ćete vaše iskustvo na našem forumu pamtiti još dugo,dugo vremena.
Uživajte!
Vaš Admin & Mod TEAM

Kako se bolje slagati sa braćom i sestrama?

Go down

Kako se bolje slagati sa braćom i sestrama?

Post by .Cheryl. on Wed Sep 08, 2010 3:09 pm

Ponekad biste najradije svog brata ili sestru lansirali na mjesec koliko vas uspije naljutiti i tad obično pomislite kako bi sve bilo puno lakše da ste jedinci

Svađe i sukobe, koliko god da je teško, izbjegavajte u širokom luku
Tada ne biste morali skrivati stvari po kući, bili biste mezimci roditelja i ostatka obitelji, a vaše financijske injekcije u vidu džeparca, rođendana i sličnih prigoda za darivanje bile bi i daleko izdašnije. Ukratko, život iz snova!

Ipak, i sami ste svjesni da bi vam život bio puno dosadniji da ste jedinci, a uz malo dobre volje i slijedeći nekoliko savjeta i vi možete izgraditi kvalitetan i prijateljski odnos sa svojim bratom ili sestrom.

U djetinjstvu su, naravno, svađe s bratom ili sestrom, potpomognute rivalstvom i nadmetanjem za naklonost roditelja, neizbježan dio odrastanja, no podrška, razumijevanje i povjerenje koje u kasnijim životnim razdobljima možemo dobiti od njih su neprocjenjivi.

Obično kulminacija sukoba nastaje kad jedno od vas uđe u pubertet, pa je kopanje po stvarima ili uvijek primamljivo čitanje dnevnika dovoljan povod za eskalaciju sukoba.
'Tinejdžeri to doživljavaju kao udar na svoju privatnost, što izaziva njihovu pobunu. U toj fazi odrastanja oni se žele odvojiti od obitelji, a privatnost im je na prvom mjestu', objašnjava psiholog dr. Clifton Saper.

Svađe koliko god možete nastojte izbjegavati, posebno fizičke obračune, jer time ćete samo još više pogoršati odnose, a vjerojatno se usput zamjeriti i roditeljima.

Osnovno načelo kojeg se trebate pridržavati kad su u pitanju brat ili sestra je tolerancija, baš kao i u ostalim životnim situacijama. Dakle, ne treba pokušavati mijenjati situaciju ili osobe onako kako bi to vama odgovaralo, već pokušati mijenjati sebe te prilagoditi samoga sebe situaciji.

Ne trebamo puno objašnjavati da laganje i podvaljivanje nikad ne završe dobro, pa na to zaboravite. Osim što ćete navući neprijateljstvo brata ili sestre, razočarat ćete i svoje roditelje.

Ako vam brat ili sestra podvaljuju, a vi im se svim silama želite osvetiti, time će se situacija dodatno zakomplicirati, stoga se sjetite da pametniji popušta. Ako ipak zbog toga dođete u sukob s roditeljima, pažljivo im objasnite, uz maksimalno angažiranje svojih diplomatskih vještina, što se dogodilo.

Nije lak put do povjerenja, stoga ako niste sigurni koliko su vaš brat ili sestra pozdani kad je riječ o tajnama, savjetujemo vam da neke stvari ipak prešutite. Štoviše, onda neće moći primjenjivati još jednu popularnu metodu kad je riječ o bratsko-sestrinskom odnosu - ucjenjivanje. Isto pravilo vrijedi i za vas. Dovoljno je da jednom ucijenite brata ili sestru da ćete odati neku tajnu, pa da vam se više nikad ne povjere ili da to kasnije bez grižnje savjesti primjenjuju na vama.

Iako se ne slažete ni po pitanju glazbenog ukusa, odjeće, načina zabave, filmova ili sličnih aspekata, pokažite poštivanje prema ukusu svog brata ili sestre, jer će i oni pokazati prema vama. Razvijajte prijateljske odnose, pokažite zanimanje i dobru volju (iako tvrdoglavo ne odstupate od toga da naprimjer Rihanna nema pojma o pjevanju, a druga strana misli da su My Chemical Romance odvratni), razgovarajte i pokušajte se ponekad družiti.

Dogovarajte se oko svega, bez obzira je li riječ o podjeli kućanskih poslova, pravu na daljinac, kompjutor, MP3 player ili bicikl. Mudri savjet je da se prilagodite tako da dobijete najviše što možete, budući da ne možete imati sve.

Ako vas brat ili sestra zamole za neku manju uslugu (pomoć oko školskog zadatka ili vraćanja filmova u videoteku jer je njima neugodno što kasne), priskočite u pomoć. Brat ili sestra će vam biti zahvalni i sigurno to neće zaboraviti.

Kad je riječ o odnosu braće ili sestara, moramo spomenuti i vrlo čestu pojavu koja zna izluđivati one starije - oponašanje. Prije nego poludite od bijesa jer vas mala sekica u posljednje vrijeme kopira u svemu, od oblačenja, frizure do glazbe koju slušate, sjetite se da to ne radi s lošim namjerama, već zato što nema još svoj ukus, pa ste mu vi poput nekog idola kojeg želi oponašati.

Složit ćete se da bi vam to trebalo biti čast umjesto da se zbog toga svađate, zar ne?!

Zapamtite da, bez obzira na sve, brata ili sestru ne možete tek tako isključiti iz svoga života, a baš zato što vas poznaju bolje od svih (i znaju gdje vas najviše boli), uspiju vas pošteno razljutiti i povrijediti, iako im to nije bila namjera.


******************************
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

“This is a new year. A new beginning. And things will change.”
― Taylor Swift
.Cheryl.
.Cheryl.
Administratorica
Administratorica

Broj postova : 3858
Join date : 2009-09-26
Age : 18
Lokacija : Next to the rainbow.

View user profile

Back to top Go down

Re: Kako se bolje slagati sa braćom i sestrama?

Post by Larchy on Wed Sep 08, 2010 7:02 pm

Imam starijeg brata i prije smo se stalno svađali, svake dvije minute. x) Sada kada smo stariji puno je bolje, ponekad se malo posvađamo, ali sve u svemu je super. :D
Larchy
Larchy
HK golden member
HK golden member

Broj postova : 4007
Join date : 2009-10-31
Age : 20
Lokacija : Svugdje xD

View user profile http://tweety-thebest.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kako se bolje slagati sa braćom i sestrama?

Post by Call Me Inny * on Sun Sep 26, 2010 12:19 pm

Ah, ja neam ni brata ni sestre :'((
Call Me Inny *
Call Me Inny *
Moderator
Moderator

Broj postova : 1961
Join date : 2009-12-08
Age : 20
Lokacija : New York

View user profile

Back to top Go down

Re: Kako se bolje slagati sa braćom i sestrama?

Post by Ajla_01 on Mon Jul 09, 2012 6:10 pm

Iskreno, ne podnosim osobe koje govore:"Jaoo daj Bože da nisam imala ni brata ni sestru"... Prave se neki cooleri. :D To je najdivniji osjecaj.. Imam starijeg brata od mene 10 godina, znaci on ima 24. :) Ma to je najbolji brat! Naravno, za sve imam granice odredjene, al niko me ne moze nasmijati kao on, niko me ne moze naljutiti kao on, ni s kim se ne svadjam kao sto se svadjam sa njim, niko nema karakter kao on, niko nije iskren kao on, niko nije duhovit kao on,niko me ne brani od dečki kao on(xD), niko me ne zeza ka oon... APSOLUTNO SVE mu mogu reci.... Najvisee ga voliiim! Da, tu su i 2 seke koje su sada vec udate(:D), sada smo sami on i ja ostali, cesto mi kaze:necu ja tebi dati da se udas, moram ja tebe da cuvam...:D :D Da, i jos nesto..niko me ne smije zvati debela jedino on moze(iako nisam debela lol).. <33333
Ajla_01
Ajla_01
You're starting to fit in
You're starting to fit in

Broj postova : 65
Join date : 2012-07-09
Age : 21
Lokacija : Tamo gdje psić laje :))

View user profile

Back to top Go down

Re: Kako se bolje slagati sa braćom i sestrama?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum