Live While We're Young
Welcome!!
Trenutno se nalazite na prvom hrvatskom forumu o Hello Kitty i modi! Registrirajte se te upoznajte najbolju forumsku ekipu,pridružite se u raspravama o modi i Hello Kitty. No,na ovom forumu možete razgovarati o drugim aktualnim temama osim o HK i modi! Vaši najdraži glazbenici,glumci,serije,filmovi - sve se to nalazi u našem Fun corneru. Zato,registrirajte se na forum,jer ćete vaše iskustvo na našem forumu pamtiti još dugo,dugo vremena.
Uživajte!
Vaš Admin & Mod TEAM

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Go down

15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Post by Elheonor* on Thu Mar 10, 2011 7:54 pmNema veze da li ste prekaljeni računalni veteran ili neiskusni početnik, ovih 15 činjenica i trikova morate poznavati.

Ako ne poznajete svaku od ovih 15 činjenica, navika i trikova vaš rad za računalom ne pruža sve mogućnosti koje vaše računalo zaista može odraditi. Članak novinara Zlatka Salahovića prenosimo iz poslovnog tjednika Lider.


1. Nemojte na sve kliknuti dvaput. Lekcija broj jedan za korisnike Windowsa: Duplim klikom otvarate stvari različite stvari. No duplim klikom ne otvarate linkove na internet pretraživačima, stišćete potvrde za instalaciju ili većinu drugih stvari, a ako to refleksno činite može vam se dogoditi da proletite pokraj nečega važnog ili napravite istu stvar dvaput. Ako ne trebate ovaj podsjetnik velike su šanse da znate nekoga tko ga treba.

2. Upotrebljavajte kose crte i obrnute kose crte u odgovarajućim situacijama. Vrijeme je da razjasnimo : / je kosa crta, a \ je obrnuta kosa crta. Obrnute kose crte služe za označavanje mjesta u datotekama u Windowsima (C:\Program Files\Windows Office), dok se kose crte upotrebljavaju za pisanje adrese na internetu (http://liderpress.hr/Default.aspx).

3. Snimite točnu poruku kod greške na računalu. Kada se vaše računalo 'sruši' obično će vas probati obavijestiti u čemu je bio problem; iako pomoću niza znakova i znamenki koje nećete razumjeti. Morate zapisati tu poruku u potpunosti kako bi kasnije mogli provjeriti na Googleu te saznati u čemu je bio problem ili dati serviseru. Ako vaše računalo nije ponudilo poruku o grešci, provjerite da li se nalazi u Control panelu pod 'View archived messages' ili 'View problems to report'.

4. Vratite izbrisane datoteke iz mrtvih. Kada datoteku obrišete s računala zapravo ju ne brišete iz memorije. Umjesto toga jednostavno uklanjate informaciju o pohrani koja govori računalu gdje se ta datoteka nalazi, čime mu govorite da je slobodno tretirati taj dio diska kao prazan prostor u koji može zapisati nešto drugo. Ako ste slučajno nešto izbrisali, programi za vraćanje podataka kao što je Recuva vam može pomoći da ponovno dođete do tih datoteka pod uvjetom da niste već nešto drugo presnimili preko njih.

5. Ne ostavljajte osobne podatke na disku starog računala. Prije nego što reciklirate ili prodate staro računalo morate se pobrinuti da zaštitite osjetljive podatke tako da u potpunosti uništite stari hard drive (memoriju) pomoću programa kao što su Darik’s Boot i Nuke.5. Ako samo pobrišete podatke prije nego se rješite starog računala netko bi mogao upotrijebiti programe za vraćanje podataka kako bi povratio vaše osjetljive podatke.

6. Obratite pažnju što instalirate. Želite li potpuno beskorisnu alatnu traku na internet pretraživaču? Ne? Onda isključite tu opciju prije nego instalirate nadopune raznih programa. Mnogo korisnih programa nudi opciju instaliranja alatnih traka i drugih dodataka, a neki od njih su toliko nametljivi u naumu da budu od pomoći da kod njihove instalacije morate posebno isključiti tu opciju ako ih ne želite instalirati. Ti dodaci dolaze uz programe zato što proizvođači zarađuju novac od toga, a ne zato što su od posebne koristi. Zato obratite pozornost prije nego što kliknete instaliraj; na taj način nećete izmjeniti vaš web pretraživač ili instalirati aplikacije koje vam ne trebaju.

7. Čuvajte se virusa koji žive u Offfice dokumentima. Iskusni korisnici MS Officea mogu iskoristiti prednost ugrađenog Visual Basica za podršku aplikacijama kako bi stvorili makro naredbe za kompleksne zadatke. Međutim, programeri sa lošim namjerama mogu iskoristiti te iste alate kako bi dizajnirali viruse koji bi moglli otežati posao vas ili vaših kolega. Za neiskusnije korisnike koji to ne koriste nema mjesta strahu jer je Office automatski postavljen da onemogući makro naredbe i obavještava vas kada ih dokument koji čitate sadrži.

8. Budite skeptični prema aplikacijama za “čišćenje”. Aplikacije koje tvrde da poboljšavaju performanse vašeg računala i čiste ono što im smeta (npr. razni Registry cleaneri) će općenito napraviti više štete nego koristi (ako uopće išta i naprave). Kako bi očistili vaš sistem jednostavno pokrenite Disk Cleanup koji dolazi sa svakim Windowsima, te koji neće upropastiti vaše računalo. Nalazi se u System Tools izborniku.

9. Deinstalirajte stare aplikacije. Ako redovito skidate i instalirate nove aplikacije s interneta, trebali bi steći naviku odbacivanja dijela svoje kolekcije s vremena na vrijeme. Da bi to napravili otvorite Programs and Features u Control panelu, pregledajte listu i deinstalirajte aplikacije koje više ne trebate. Možda ćete morati provjeriti i datoteku C:/Program Files/ kako bi našli neke dodatne aplikacije koje ne koristite. Što manje programa imate na računalu manje su mogućnosti da se pojave problemi.

10 . Nemojte dopustiti da prolijevanje pića uništi vaš laptop. Ako zadržite prisebnost kada prolijete piće po laptopu mogli bi spriječiti da vaši podaci nestanu ili da se uništi matična ploča. Umjesto da paničarite, brzo, ali promišljeno isključite laptop iz struje i izvadite bateriju - nemojte čekati da se Windowsi ugase. Idući korak je da odspojite sve uređaje sa laptopa. Nakon toga nagnite laptop i pokušajte da tekućina iscuri u smjeru u kojem je prolivena, no budite oprezni, ne želite ga nagnuti na način da omogućite tekućini da prodre dublje. Ako vidite tekućinu na površini laptopa obrišite ju ručnikom. U ovom trenutku bi bilo vrijeme da odnesete laptop serviseru, osim ako ste spremni sami rastaviti laptop i očistiti ga elektronskim čistačem.

11. Umanjite User Account Control ili upravljanje korisničkim računima. I Windows 7 i Vista sadrže sigurnosnu funkciju koja se zove User Account Control, koja potamni ekran i ponudi vam da potvrdite svaku instalaciju programa ili promjenu postavki računala. Iako ova funkcija može biti korisna u hvatanju lukavih programa koji probaju instalirati ili promijeniti nešto bez vašeg znanja, također može biti vrlo iritantna. Korisnici Viste bi trebali nabaviti program TweakUAC koji će smanjiti iritantnost, a neće isključiti funkciju u potpunosti. Ako koristite Windows 7, početne postavke nisu previše loše, ali preporučujemo da promijenite postavke upravljanja korisničkim računima na način da vam ekran ne potamni prilikom upozorenja. To možete napraviti u postavkama User Account Controla.

12. Nemojte raditi logirani na računu administratora. Mnogi korisnici računala su navikli obavljati svakodnevni posao logirani pomoću računa administratora, osobito u Windowsima XP. Ovaj način rada vas pošteđuje promjene korisničkog računa prilikom instalacije programa ili promjena na računalu, ali vas isto tako čini podložnim virusima i drugim zlonamjernim programima. Zbog toga jednostavno nemojte to raditi i koristite korisnički račun koji nema dopuštenja administratora za svakodnevne poslove.

13. Postavite Control panel da prikazuje ikone. Prikazivanje kategorija u Control panelu može biti korisno ako vas plaši mnoštvo različitih opcija, ali također može otežati nalaženje potrebnih postavki. Sve što trebate napraviti je u Windows Visti kliknuti gumb Classic view, koji se nalazi s lijeve strane, kada se nalazite u Control panelu ili, ako koristite Windows 7 pomoću View izbornika izabrati opciju da prikazuje velike ikone (Large icons). Podešavanjem ovih postavki imati ćete pristup svim opcijama postavki u Control panelu.

14. Očistite system tray. Programi se često smještaju u system trayu (to je niz ikona koje prikazuju otvorene programe u donjem desnom kutu Windowsa) i ostaju otvoreni, a da toga niste ni svjesni. Na taj način mogu usporiti rad vašeg računala trošeći nepotrebnu radnu memoriju. Uzmite vremena ponekad da ga očistite i organizirate. Vaš RAM će vam zahvaliti.

15. Podesite postavke potrošnje energije. Ako koristite laptop biti će vam vrlo korisno znati prilagoditi postavke za potrošnju energije kako vaše računalo ne bi uzaludno trošilo bateriju kada vam je potrebno sačuvati je, da se ne uspori kada želite najbolje moguće performanse te da se ne prebaci u način pripravnosti u nezgodnom trenutku. Otvorite Power options u Control panelu i izaberite jednu od predkonfiguriranih postavki za ono što vam je trenutačno potrebno ili konfigurirajte detaljno sami svoje preferencije. Kako bi promijenili napredne postavke kliknite Change plan settings i nakon toga Change advanced settings. Ovdje možete promijeniti specifične opcije rada vaše baterije, grafičke kartice, i ostalog.

******************************


You can take everything I have
You can break everything I am
Like I'm made of glass
Like I'm made of paper
Go on and try to tear me down
I will be rising from the ground
Like a skyscraper
Like a skyscraper
avatar
Elheonor*
Administratorica
Administratorica

Broj postova : 7010
Join date : 2009-09-22
Age : 18
Lokacija : Iza tebe ♥

View user profile http://livewhilewereyoung.omgforum.net

Back to top Go down

Re: 15 stvari koje bi trebao znati svaki korisnik PC-a

Post by roberta_bg on Fri Apr 15, 2011 4:37 pm

nemam pc..ali mozda ce nekad zatrabti..tnx ;)

roberta_bg
You can't not without HK
You can't not without HK

Broj postova : 608
Join date : 2009-11-07
Age : 23

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum